iundervisning.dk – Matematik – Stikord til geometri

Det korte link hertil er: https://iundervisning.dk/1106

En stikordsoversigt over begreber, som bruges i forbindelse med emnet geometri i matematikundervisningen. Dokumentet er i pdf-format og kan bruges i forbindelse med afgangsprøven. Har du styr på de begreber, som nævnes herunder? Stikordene er inddelt i kategorier. Kategoriseringen er et forsøg på at strukturere stikordene. Det skal blot betragtes som en kladde og oplæg til en snak omkring begrebsord fra geometri.

Indledende:

Ordet geometri er sammensat af 2 ord, hvor geo betyder jord og metri betyder mål. Dvs. jordmåling. Ideen er, at alle flader kan opdeles i trekanter og opmåles.

 

Figurer:

Former: cirkel, rektangel, parallelogram, trapez, rombe, firkant, kvadrat, cylinder, pyramide, pyramidestub, kegle, keglestub, prisme, ellipse, trekant

Begreber: areal, rumfang, omkreds

 

Vinkler:

Former: spidsvinkel, stumpvinkel, retvinkel

Begreber: nabovinkel, ensliggende vinkler, vinkelhalveringslinje, topvinkel, centervinkel, grader

 

Trekanter:

Former: ligesidet, ligebenet, retvinklet, spidsvinklet, stumpvinklet, 180˚, indskrevne og omskrevne cirkler

Begreber: katete (side a og b), hypotenuse (siden c), 3 højder, grundlinje, areal, omkreds, Herons formel, Pythagoras (a2 + b2 = c2), median, en midtnormal, en normal

 

Trekanter og trigonometri:

Begreber: sin, cos, tan, arcsin(invsin), arccos(invcos), arctan(invtan), sinusrelationerne (vilkårlig trekant), cosinusrelationerne (vilkårlig trekant), relationer i en retvinklet trekant (fx sin (v) = hinliggende/hypotenusen)

 

Cirkler:

Former: cirkeludsnit, cirkelafsnit, indskrevne og omskrevne cirkler, 360˚

Begreber: tangent, korde, diameter, radius, areal, omkreds, centrum

 

Andet:

Mangekanter (6 kant, 7 kant osv.)

ligedannethed og kongruens

 

Det korte link hertil er: https://iundervisning.dk/1106
Om Troels Gannerup Christensen 357 Articles
Hjemmesiden her er lavet af mig. Jeg er konsulent i matematik og tysk for CFU i Vejle/Odense, tidligere lærer i udskolingen (7.-9. klasse) på Lyshøjskolen i Kolding, ejer og driver flere hjemmesider fx iundervisning.dk, ggbkursus.dk og lærklokken.dk. Jeg er matematikkonsulent på traeneren.emu.dk, er med i Dansk GeoGebra-netværk Danmark og fagkonsulent i matematik på emu.dk. Jeg går ind for, at læring skal være let tilgængelig og i størst mulig omfang gratis at benytte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*